Start werkzaamheden station

geplaatst in: Stationsgebied | 0

Op maandag 4 januari is de bouw van het tijdelijke station gestart. Het station komt, vanaf de Stationsstraat gezien, rechts van het huidige gebouw, ter hoogte van het busstation. In Impressie tijdelijk stationdecember heeft ProRail de voetgangersbrug aangelegd die dit tijdelijke station gaat verbinden met het middenperron. In de eerste twee weken van 2016 worden kabels en leidingen gelegd, waarna vanaf half januari de plaatsing van de units van het tijdelijke stationsgebouw start. Het tijdelijke station opent naar verwachting 15 februari zijn deuren.

Indeling

In het tijdelijke station komen een bloemist, een kiosk, een beheerder van de fietsenstalling en een Informatiepunt Openbaar Vervoer. De kiss en ride-plek voor het ophalen en brengen van reizigers bevindt zich straks aan de voorkant van het tijdelijke station, langs de Overcingellaan. Tussen de Overcingellaan en het tijdelijke station komt een grote fietsenstalling. Fietsen kunnen hier – in tegenstelling tot nu – gratis bewaakt gestald worden.

Sluiting overpadSpoorwegovergang

In verband met werkzaamheden van ProRail wordt vanaf 11 januari het overpad dat links van het huidige station ligt en toegang geeft tot het middenperron, gesloten. Dit betekent dat reizigers tussen 11 januari en 15 februari het perron kunnen bereiken via de perrontunnel in het hoofdgebouw of via de trappen in de Vredeveldse tunnel. Mensen die slecht ter been of rolstoelgebonden zijn, kunnen vanaf 11 januari gebruik maken van de liften van de voetgangersbrug. De trappen van de voetgangersbrug blijven gesloten tot het tijdelijke station open is.

Verwijdering voetgangershellingbaan

HellingbaanOp 4 januari start BAM Infra – aannemer voor de autotunnel – met het verwijderen van de voetgangershellingbaan van de Vredeveldstetunnel aan de Oosterparallelweg. Ook leggen zij hier een technische ruimte aan. De fietsenstalling naast de hellingbaan is afgesloten, de stalling bij de Oosterparallelweg aan de andere kant van de Vredeveldsetunnel blijft wel open. Ook de voetgangerstrap in de tunnel vanaf Assen-Oost blijft tijdens alle werkzaamheden altijd toegankelijk.

Planning

Direct na de opening van het tijdelijke station start de sloop van het huidige station. Eind 2016 wordt begonnen met de bouw van het nieuwe station dat naar verwachting in 2018 zijn deuren opent. De aanleg van de autotunnel start in april 2016 en duurt tot voorjaar 2018.