Op 24 september 2016 is aannemersbedrijf Strukton in opdracht van ProRail begonnen met de voorbereidingen voor ‘Sporen in Assen’. Binnen dit project gaat ProRail aan de slag met de sporen, wissels en perrons in Assen. Ook het bouwen en plaatsen van de perrontunnel maakt hier deel van uit.

Sporen en wissels
ProRail past de bocht in de sporen richting Groningen aan, zodat er in de toekomst met een hogere snelheid overheen gereden kan worden. Ook de oude wissels worden vervangen om het geluid te verminderen en sneller treinverkeer mogelijk te maken. Verder heeft ProRail de sporen 4 en 5, die al langere tijd niet meer in gebruik zijn, in september verwijderd.

Perrons
Het huidige perron 1 is erg smal en wordt niet gebruikt. ProRail legt een nieuw perron 1 aan dat  geschikt is voor de Intercity. Dit nieuwe perron sluit veel beter aan op het stationsgebouw en het centrum. Het middenperron – ook wel ‘eilandperron’ – wordt verbreed en voorzien van bredere trappen en een lift. Zo is het perron straks beter bereikbaar.

Middenperron noordzijde
Middenperron noordzijde

 

Pendeldienst Assen-Groningen
Vanaf 1 september 2017 rijden er in de spits twee extra pendeltreinen per uur tussen Assen en Groningen. Om dit mogelijk te maken legt ProRail een nieuwe wisselverbinding en een extra keerspoor aan.

Perrontunnel
Van oktober 2016 tot april 2017 bouwt Strukton de nieuwe perrontunnel voor. Zij doen dit op een werkterrein aan de oostkant van het station, de plek waar onlangs fietsenstallingen zijn verwijderd. Tijdens de buitendienststelling van 16 tot en met 30 april 2017 wordt de perrontunnel onder het spoor op zijn plek geschoven.

Wat gebeurt er wanneer?

Onderdelen van sporen in Assen
Bekijk hier de planning

Tijdelijk geen treinen
Als gevolg van de werkzaamheden rijden er op bepaalde dagen geen treinen. Reizigers worden dan tussen Groningen en Hoogeveen met bussen vervoerd. Deze ‘buitendienststellingen’ vinden op de volgende data plaats:

• 11 en 12 maart 2017 (weekend)
• 16 t/m 30 april 2017 (15 dagen)
• 10 en 11 juni 2017 (weekend)

rails

Vragen?
Heeft u vragen over het project Sporen in Assen? Neem dan contact op met ProRail via prorail.nl/ contactformulier. Of bel 0800 776 72 45 (gratis). Dat kan dagelijks tussen 8.00 uur en 18.30 uur en bij noodgevallen of ernstige overlast natuurlijk ook ’s nachts.