Het stationsgebied in Assen ondergaat een ware metamorfose. In 2017 is de bouw van ons nieuwe station gestart. Het ontwerp van Powerhouse Company/De Zwarte Hond maakt dat Assen sinds 2018 beschikt over een markante en gastvrije entree. Het nieuwe station is open en transparant en heeft een indrukwekkende driehoekige luifel die alle stationsonderdelen met elkaar verbindt. Onder het gebouw bevindt zich een fietsenkelder met plek voor 2500 fietsen. Het nieuwe station is sinds mei 2018 open.

Autotunnel
De vernieuwing van het stationsgebied reikt verder dan het stationsgebouw. Voor het station is een autotunnel aangelegd: de Overcingeltunnel. Met deze 170 meter lange tunnel wordt het doorgaand verkeer onder het stationsplein doorgeleid. Zo kan het autoverkeer doorrijden, zonder dat voetgangers hier op het stationsplein last van hebben.

Rode loper
Om het nieuwe station te verbinden met het centrum is de Stationsstraat vernieuwd en wordt ook het stationsplein straks opnieuw ingericht. Zo leiden we bezoekers van onze stad via deze nieuwe ‘rode loper’ als vanzelf van het station naar het centrum.

Ook een nieuw busstation, de vernieuwing van de fietstunnel naast het station en het opnieuw inrichten van de openbare ruimte zijn onderdeel van de metamorfose van het Asser stationsgebied.

Bovenaanzicht station
Bovenaanzicht station