Het stationsgebied in Assen ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. In 2017 start de bouw van het nieuwe station. Het ontwerp van Powerhouse Company/De Zwarte Hond maakt dat Assen in 2018 beschikt over een markante en gastvrije entree. Het nieuwe station is open en transparant en heeft een indrukwekkende driehoekige luifel die alle stationsonderdelen met elkaar verbindt. Onder het gebouw komt een fietsenkelder met plek voor 2600 fietsen. Ook wordt een nieuwe perrontunnel aangelegd. Naar verwachting opent het gebouw in 2018 zijn deuren.

Autotunnel
De vernieuwing van het stationsgebied reikt verder dan het stationsgebouw. Voor het station leggen we een autotunnel aan: de Overcingeltunnel. Met deze 170 meter lange tunnel wordt het doorgaand verkeer onder het stationsplein doorgeleid. Zo kan het autoverkeer doorrijden, zonder dat voetgangers hier op het stationsplein last van hebben.

Rode loper
Om het nieuwe station te verbinden met het centrum is de Stationsstraat vernieuwd en wordt ook het stationsplein straks opnieuw ingericht. Zo leiden we bezoekers van onze stad vanaf voorjaar 2016 via deze nieuwe ‘rode loper’ als vanzelf van het station naar het centrum.

Ook een nieuw busstation, de vernieuwing van de fietstunnel naast het station en het opnieuw inrichten van de openbare ruimte zijn onderdeel van de metamorfose van het Asser stationsgebied.

Bovenaanzicht station
Bovenaanzicht station