Blauwe As-route open voor recreatievaart

geplaatst in: Blauwe As | 0

Woensdag 19 juli opent Assen de nieuwe BlauweAs-vaarroute door de stad. Recreatieboten konden al tot aan de kop van de Vaart varen. Plezierboten, sloepjes, roeiboten, kano’s en de rondvaartboot kunnen nu vanaf de Vaart linksaf het Kanaal op. Of vanaf de andere kant via de Drentsche Hoofdvaart en het Havenkanaal richting het Kanaal. De nieuwe route loopt door het centrum van Assen: onderweg zijn aanlegmogelijkheden voor een bezoekje aan de stad. De BlauweAs heeft twee nieuwe sluizen, drie fietsbruggen en drie autobruggen. Tijdens het vaarseizoen verzorgt een pool van brugwachters de brug- en sluisbediening.
De openstelling van de vaarroute komt een paar weken later dan verwacht. Eind juni werden bij de afrondende baggerwerkzaamheden fosforresten gevonden, afkomstig van oude munitie. Deze resten zijn inmiddels onder beveiligde omstandigheden weggehaald. Volgende week wordt op een paar plekken nog bagger weggehaald, onder meer bij de Weiersbrug en in de zwaaikom van de Havenkade. Dit staat de openstelling van de vaarroute niet in de weg.

Try-outjaar Blauwe As
Gemeente Assen ziet 2017 als try-outjaar. Dit betekent dat dit jaar wordt benut om ervaring op te doen met het extra vaarverkeer door de stad. Waar nodig worden nog zaken bijgesteld en verder geperfectioneerd. Dit kan nog leiden tot enkele wijzigingen in de bedieningstijden. Booteigenaren wordt geadviseerd vóór hun bezoek aan Assen de vaarpagina’s op www.assen.nl te raadplegen.
Reuring op het water
Assen zet de BlauweAs komende maanden volop in de schijnwerper. Op en rond het Kanaal zijn feestelijke evenementen, zoals de Midnightwalk langs het Kanaal (8 september), A Local Swim (3 september) en het grote concert op het water, Symphony in Blue (15 september).